Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 3 березня 2017 р.

Вона повторила Лесю Українку


    Для жителів Серехович та і Старовижівського району в цілому  ім'я Ганни Олександрук є більше ніж відомим, і обминути вшанування її пам'яті з нагоди 85-річчя з дня народження було б неправильним.

 Знаменита  Леся Українка, коли помирав її коханий Сергій Мержинський, за одну ніч написала всесвітньо відому драматичну поему "Одержима". Наша сучасниця, проста жінка із поліського села, жителька Серехович Ганна Григорівна Олександрук після смерті свого чоловіка за чотири години створила віршовану поему "Недоспівана пісня"- щиру і зворушливу сповідь душі про своє єдине, вірне і вічне кохання. Вже цей непересічний факт є достатнім мотивом для вшанування людини, життя якої було справжнім подвигом. У цьому переконались учні 5-10 класів, які зібрались в актовому залі школи на літературну годину "Все, що душа довірила словам...", присвячену 85-річчю з дня народження Ганни Олександрук.
       Господь дарував цій жінці неповторний талант, який вона пронесла через усі негаразди долі та виплеснула в своїй творчості. Доля послала їй чимало випробувань.Зовсім молодою захворіла і вісім років була прикута до ліжка, та не змирилась, зуміла здобути середню, пізніше вищу освіту, та знайти своє місце серед здорових людей навіть пересуваючись на милицях . Далі хвороба підкосила чоловіка.Через байдужість української влади була змушена шукати притулку в Росії, бо сільські умови проживання для двох інвалідів не сприяли повноцінній життєдіяльності, що потребувала ще й регулярного підліковування. На чужині, в м.Мамонове Калініградської області в Росії , де Олександруки отримали квартиру, чоловік Василь знайшов своє місце вічного спочину.Смерть чоловіка Ганна Григорівна сприйняла дуже болісно, в результаті чого і народилась віршована поема "Недоспівана пісня".     
     На заході звучало багато поезії ювілярки, які майстерно виконували учні 10 класу.  У віршах прослуховувався життєвий біль поетеси, любов до рідного слова, до рідного села, до рідних краєвидів, сум та туга за Волинню... Хоча творчий ужинок Ганни Олександрук невеликий - всього три поетичних збірки, та сереховичани з гордістю можуть пишатися такою землячкою.

     З творчістю поетеси можна познайомитися і в бібліотеці, де її творчість представлена на постійно діючій поличці "Вона повторила Лесю Українку"


Немає коментарів:

Дописати коментар